Nieuws

Vanaf nu app van “GIVT” beschikbaar t.b.v. collectes

Als u de huidige online kerkdiensten volgt, komen er voor de collectes een tweetal bankrekeningnummers in beeld voor kerk en diaconie en kunt u uw giften overmaken via de bank. 

Veel mensen zijn tegenwoordig echter ook gewend om hun bankzaken te regelen via hun smartphone. Naast het overmaken van de collectegelden via de bank, kan het vanaf nu ook via een app op de eigen smartphone. Deze app is van “Givt”; een Nederlands bedrijf dat een app heeft ontwikkeld om via de smartphone collectes te kunnen geven. Veel kerken, maar ook andere instellingen die collecteren (zie de opsomming hieronder), maken er al gebruik van. Vanaf nu kan het dus ook bij ons. 

De afgelopen tijd zijn we in kleine kring aan het proefdraaien geweest. Als het goed is moeten we er vanaf nu allemaal gebruik van kunnen maken.

Waarom zo’n app? Contant geld is lang niet meer vanzelfsprekend. Betalen doen we steeds vaker met de pinpas en ook het betalen met de smartphone komt steeds vaker voor. Deze ontwikkelingen zijn niet meer tegen te houden, maar hebben wel tot gevolg dat het voor mensen moeilijker is om mee te doen met de collecte tijdens de dienst omdat er geen contant geld meer in de portemonnee zit.

Dit systeem zal gebruikt worden náást de gewone manier van collecteren. Doneren met contant geld kan dus ook en zal altijd mogelijk blijven. Nu hebben we natuurlijk geen fysieke kerkdiensten op dit moment, maar zodra we weer bij elkaar kunnen komen, blijft deze mogelijkheid bestaan om zo aan collecten te geven. De app is dus géén tijdelijk hulpmiddel voor alleen tijdens de corona-crisis.

Als u gebruik wilt maken van de nieuwe manier van collecteren heeft u de Givt -app nodig (zoek in de App store of Google Play op Givt). Of ga naar www.givtapp.net/download om de app te installeren. Na het downloaden moet een e-mailadres ingevoerd worden en dan kan er begonnen worden met geven. De verdere registratie kan ook op een later moment afgerond worden. Bij de registratie vult u een aantal persoonlijke gegevens in (denk hierbij aan het eigen adres, mobiele nummer en rekeningnummer). Ook geeft u een machtiging af zodat er geld van de rekening kan worden afgeschreven. Dat is in dit geval nodig, omdat de giften die u via de app doet, nog wel via een betaalbedrijf geïncasseerd moeten worden van uw bankrekening. De app doet dat zelf niet nl., die registreert alleen wát u wilt geven.

Van de giften is na afloop van het jaar ook een jaaroverzicht beschikbaar dat u voor uw belastingaangifte kunt gebruiken omdat deze giften fiscaal aftrekbaar zijn; de huidige contante giften zijn dat niet.

“Is het veilig?” zult u zich dan wellicht afvragen. Wij hebben er vertrouwen in gezien het feit dat in Nederland, België en Engeland inmiddels vele honderden (> 1.000 wellicht) kerken er inmiddels gebruik van maken. 

En verder doen in Nederland goede-doelen-instellingen als St. Christenen voor Israël, Compassion Nederland, Edukans, Hour of Power, Jantje Beton, Nederlands Bijbelgenootschap, Open Doors Nederland, Oxfam Novib, Tear Fund, Wilde Ganzen, World Servants en World Vision mee om een aantal bekende instellingen te noemen. Dit soort organisaties zijn ongetwijfeld kritisch in hun beoordeling en zouden niet meedoen als ze het niet vertrouwden. Kortom, wat ons betreft hebben wij er dan ook vertrouwen in.

Namens het College van Kerkrentmeesters,

Simon de la Ferté

In bijgaand filmpje vindt u ook kort een uitleg over Givt.